Μάνη Τα χωριά μας Ιστορία της οικογένειας Οικογενειακό δένδρο Φωτογραφικό αρχείο Ιστορικά - Ανέκδοτα - Διηγήσεις Guest book Επικοινωνία

Τα χωριά μας και η ιστορία τους

ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΟΜΙΑ ΚΟΝΑΚΙΑ - ΣΤΡΟΤΖΑ (ΠΡΟΣΗΛΙΟ) ΠΥΛΟΣ ΣΚΥΦΙΑΝΙΚΑ ΚΑΡΥΟΥΠΟΛΗ - ΣΚΑΜΝΑΚΙ ΚΑΛΛΙΑΖΗ

Νόμια

            Προχωρώντας από την Αρεόπολη προς το Ταίναρο, λίγο πριν τη Κοίτα, μία μικρή ταμπέλα στα δεξιά του δρόμου σε οδηγεί στη Νόμια, την κοιτίδα της οικογένειάς μας.
           Το χωριό έχει σήμερα 41 κατοίκους, απέχει 45 χλμ από το Γύθειο και 4 χλμ από το Γερολιμένα.
           Το όνομά της προέρχεται μάλλον από τη λέξη νομή, μια και στην περιοχή υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη πολλά βοσκοτόπια.
           Η ονομασία Νόμια, νομή και νομές, προέρχεται απότο ρήμα νέμομαι δηλαδή: βόσκω. Νόμια ονομάζεται και το Νεμειαίο όρος, το δυτικά της Μεγαλόπολης Λύκαιο όρος και Νεμέα τόπος στην Αργολίδα, η σημερινή Νεμέα, από τις αγελάδες της Ήρας ή του Δαναού που έβοσκαν εκεί. Γιατί ποτέ δεν έδιναν εκείνοι οι πρόγονοι μας ονόματα ξεκάρφωτα χωρίς να συμβολίζουν ακόμα και στους μύθους τους αξία και αλήθεια. Τα γύρω μάλιστα του χωριού της Νόμιας μέρη Δειλίκια, Λαχός, όπως και τα δυτικά, πέρα από το Λάκκο της Νόμιας χωράφια, λέγονται και τώρα ακόμη Νομάδια δηλαδή βοσκοτόπια. Γι' αυτό σωστότερο είναι να λέγεται «Τα Νόμια» και όχι «Η Νόμια».

Γενική άποψη της Νόμιας. - Πύργος των Πατσουριάνων στη Νόμια

            Η ιστορία της είναι αλληλένδετη με το γειτονικό χωριό Κοίτα και παρά τις κραυγαλέες σύγχρονες αλλοιώσεις της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, και τα δύο χωριά χαρακτηρίζονται από το μεγάλο αριθμό πυργόσπιτων.
            Ένα παλιό ρητό της Μέσα Μάνης λέει: «Κοίτα η πολυπυργού και Νόμια η παρομοία». Ας μη ξεχνάμε ότι εδώ άρχισαν οι οχυρώσεις με τη κατασκευή των πρώτων πύργων και δικαίως η περιοχή θεωρείται η κοιτίδα των Μανιάτικων Πύργων.
            Το χωριό είναι οργανωμένο σε συνοικίες των διαφόρων οικογενειών (Πατσιλινάκος, Μεσίσκλης, Μιχαλακάκος, Πατσούρος) το καθένα με τα πυργόσπιτά του και την εκκλησία του.
            Στη συνοικία της Νόμιας, που ονομάζεται Πατσουριάνικα υπάρχει μεταξύ των Πύργων το αντικατόπτρισμα της θρησκευτικότητας των μελών της γενεάς, μια μικρή εκκλησία, ιδιόκτητη της γενεάς, βυζαντινού ρυθμού, χτισμένη πιθανά τον 15ο αιώνα.
            Αυτή είναι «μονοκάμαρη» και αψιδωτή, όπως όλες οι εκκλησίες στη Μάνη, που χτίστηκαν την εποχή εκείνη. Η σκεπή της ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια από μαύρο μάρμαρο του Ταϋγέτου, σχιστολιθικής προέλευσης. Όλοι οι τοίχοι και η οροφή της εσωτερικά είναι καλυμμένοι από αγιογραφίες κρητικής τεχνοτροπίας, η οποία είναι παρέκκλιση της βυζαντινής, και αντιστοιχούν χρονολογικά στο 15ο αιώνα.
            Η ιδιόκτητη αυτή εκκλησία της γενεάς ονομάζεται Ταξιάρχης και είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, γιορτάζεται δε στις 8 Νοεμβρίου.
            Ως γνωστόν ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, ο ψυχοπομπός της χριστιανικής θρησκείας, αντιστοιχεί στο ψυχοπομπό Ερμή, ο οποίος είχε την έδρα του στις «πύλες του Άδη», στο Ταίναρο δηλαδή. Με τη διαφορά ότι η περικεφαλαία του Ερμή άλλαξε το σχήμα της, τα φτερά του τη θέση τους, και τα στριφογυριστά φίδια και τα φτερά της ράβδου του έγιναν φλογερό ξίφος.
            Στην τοιχογραφία του Αρχάγγελου Μιχαήλ, της εκκλησίας της Νόμιας, και στο θώρακά του αναπαριστάνεται μια απαίσια μορφή κεφαλής ανθρώπου -ο θάνατος- με δόντια που προεξέχουν και θηριώδες βλέμμα.
            Στην εκκλησία των Πατσουριάνων «Ταξιάρχης», υπάρχει στο πίσω μέρος της καμάρας της οροφής, δηλαδή προς τη δυτική πλευρά, αγιογραφία σε σχήμα κύκλου της ίδιας κρητικής τεχνοτροπίας. Αυτή παριστάνει στο κέντρο τον Ιησού Χριστό. Γύρω του, κυκλικά υπάρχουν τα οκτώ τάγματα της εξουσίας του Θεού (Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι, Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες, Αρχές, Άγγελοι), ενώ παραλείπεται το ένατο τάγμα των Αρχαγγέλων, καθώς η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
            Στον εξωτερικό κύκλο της αγιογραφίας αναπαριστάνονται οι δώδεκα λαμπρότεροι αστερισμοί του Ζωδιακού Κύκλου του Β. και Ν. ημισφαιρίου, ο καθένας με το όνομά του, όπως και ο μήνας που αντιστοιχεί στον καθένα, η χειμερινή ισημερία στη δυτική πλευρά του κύκλου και η εαρινή στην ανατολική πλευρά. Συγκερασμός δηλαδή και ανάμιξη ειδωλολατρίας, δεισιδαιμονίας και χριστιανισμού!
            Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ότι οι Άγιοι στη Μάνη ικανοποιούσαν την συνήθεια της πολλαπλής θεότητας και ο Χριστιανισμός, παρόλο που η ουράνια ιεραρχία διατηρήθηκε, έγινε από μια άποψη -στην πράξη όχι στη θεωρία του- πολυθεϊστικός.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ.

Το εσωτερικό της εκκλησίας Ταξιάρχης στη Νόμια

 

Το εσωτερικό της εκκλησίας Ταξιάρχης στη Νόμια

 

Ο Παντοκράτορας στο κέντρο και γύρω του, κυκλικά τα οκτώ τάγματα της εξουσίας του Θεού (Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι, Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες, Αρχές, Άγγελοι), ενώ παραλείπεται το ένατο τάγμα των Αρχαγγέλων, καθώς η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ

Η αγιογραφία με τον Ζωδιακό Κύκλο